Nieuwsbrief

← Vorige

Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker

Mannen en vrouwen van 53 tot en met 74 jaar kunnen zich om de 2 jaar gratis laten screenen op dikkedarmkanker door deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Ze krijgen een uitnodiging per post met een afnameset voor een stoelgangstest.

Voor wie?

Mannen en vrouwen van 53 tot en met 74 jaar

Wie kan informeren over het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker?

Lokale besturen, OCMW’s, huisartsen, welzijnsorganisaties…

Waarom?

Elk jaar krijgen meer dan 6500 Vlamingen te horen dat ze dikkedarmkanker hebben. Bij het ontstaan van dikkedarmkanker heb je eerst geen klachten. Daardoor wordt de ziekte vaak pas laat ontdekt. Het is daarom belangrijk om dikkedarmkanker op te sporen vóór je klachten hebt. Dikkedarmkanker en de voorlopers ervan kunnen met een stoelgangtest vroegtijdig worden opgespoord. De behandeling is dan meestal minder zwaar en je hebt meer kans om te genezen.

Het Logo zet je op weg

Logo-Waasland ondersteunt je bij acties om mannen en vrouwen te informeren over het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Je kan bij ons terecht voor ondersteuning bij acties en voor het aanvragen van een infosessie of materiaal. Zet jij tijdens de actiemaand maart het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker ook in de kijker door:

  • een voorbeeldartikel op te nemen in je (online) nieuwsbrief
  • een infostand te plaatsen in je wachtzaal of ontmoetingsruimte, op de wekelijks markt of tijdens een evenement
  • een infosessie te organiseren in samenwerking met het Logo 
  • een actie op maat van jouw doelgroep uit te werken in samenwerking met het Logo

Ook artsen en andere zorgverleners kunnen bij het Logo terecht voor deskundigheidsbevordering in samenwerking met Domus Medica en het Centrum voor Kankeropsporing of voor het aanvragen van een factsheet of sensibiliseringsmateriaal. In deze folder lees je hoe je als arts de deelname van je patiënten aan de bevolkingsonderzoeken kan opvolgen en hoe je deelneemt aan het huisartsenproject.

Praktisch

Met de afnameset nemen de mannen en vrouwen uit de doelgroep zelf een staal van hun stoelgang. Ze sturen het staal samen met het ingevulde antwoordformulier terug in de bubbel-envelop. Het labo onderzoekt het staal. En bezorgt binnen veertien kalenderdagen het resultaat aan de doelgroep en hun huisarts.

Kijk ook eens op www.bevolkingsonderzoek.be/dikkedarmkanker.

Meer weten of actie ondernemen?

Inge Vervondel

inge.vervondel@logowaasland.be

03 766 87 78

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen