Nieuwsbrief

Vrij22Maa

Info- en netwerkmoment voor ouderenbegeleiders

WZC De Gerda - vergaderzaal De Goal / De Stip
Gerdapark 13
9100 Sint-Niklaas

Je wil dat je bewoners en cliënten hun oude dag op een aangename manier kunnen doorbrengen. Dan is een goede gezondheid, niet vallen en een portie levensvreugde noodzakelijk.

Tijdens het info- en netwerkmoment op vrijdag 22 maart geven we je hiervoor methodieken en materialen mee, maar zorgen we er ook voor dat je met collega’s van andere voorzieningen en organisaties kan uitwisselen. 

Uitwisseling en leren van elkaar staan centraal tijdens deze bijeenkomst. We vinden het daarom fijn dat je het volledige programma van deze voormiddag mee volgt.

Wie materiaal voor de Week van de Valpreventie bestelde, kan dit dan meenemen.

PROGRAMMA

9.15 uur    Onthaal met koffie
9.30 uur    Welkom en kennismaking

LAAT ANGST OM TE VALLEN JE LEVEN NIET BEPALEN
Week van de Valpreventie 2019 - Fenne-Chien Huylebroeck (Logo-Waasland)

Maak kennis met het thema valangst en de nieuwe materialen en methodieken.
De succes- en knelpuntenwandeling: ingrepen in de (publieke) ruimte gaan veel verder dan sensibilisatie. Praktijkvoorbeelden aan het woord.

OP GEZONDHEID STAAT GEEN LEEFTIJD 
Stien Vandierendonck (Vlaams Instituut Gezond Leven)

Hoe kan je een oudere ondersteunen om ‘gezond ouder te worden’? Met de tool ‘Op gezondheid staat geen leeftijd’ kan je als lokaal bestuur, medewerker van een buurtcentrum of lokaal dienstencentrum, eerstelijnswerker of poetshulp mee oog hebben voor de wereld van ouderen.

INTERVISIE

1. Procesbegeleiding in woonzorgcentra (voor medewerkers woonzorgcentra)

De Vlaamse overheid stelt procesbegeleiders ter beschikking om woonzorgcentra te helpen bij het opstarten of versterken van een duurzaam preventiebeleid voor hun bewoners. Het project start voor de thema’s ‘mondzorg’, ‘val- en fractuurpreventie’, ‘ondervoeding’ en ‘psychofarmaca’.
Is jouw woonzorgcentrum ingeschreven of wil je graag in het najaar nog een traject starten? Ben je benieuwd hoe zo een proces verloopt en wat het inhoudt?
Bianca Verkeste van vzw Samen Ouder licht hun proces rond psychofarmaca toe: welke stappen zijn gezet, wat zijn de resultaten, welke weg is er nog te gaan?

2. Jouw huis, mijn werkplek (voor medewerkers thuiszorgdiensten)
Iedereen heeft recht op een gezonde werkplek. Daarom mag je sinds 2009 niet meer roken op het werk. Maar wat met de mensen die bij rokers thuis werken? Hier geldt het rookverbod namelijk niet.
Hoe kan je als werkgever een beleid rond passief roken opstarten? Welke tools zijn er ter beschikking? Op welke manier kan je als medewerker die in een huis moet werken waar gerookt wordt, reageren?
Zorgpunt Waasland heeft een stappenplan klaar. Lien Willems vertelt ons over de implementatie.

INTERESSANTE WEETJES

12.15 uur    Ervaringsuitwisseling bij een broodje 

INSCHRIJVEN

Inschrijven kan tot en met 15 maart 2019 via deze link.

PRAKTISCH

Voor iedereen die werkt in een woonzorgcentrum, dagcentrum, lokaal dienstencentrum, assistentiewoning, de thuiszorg of als seniorenconsulent.

WZC De Gerda 
vergaderzaal De Goal / De Stip
Gerdapark 13
9100 Sint-Niklaas

Parkeren kan in de ondergrondse parking van De Gerda (betalend).
Denk aan je beweging en parkeer gratis in de Abingdonstraat of aan de begraafplaats (Abingdonstraat - Sint-Antoniusstraat).

 

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen