Nieuwsbrief

Spreuken fleuren gemeenten in het Waasland op

In zeven gemeenten in het Waasland duiken sinds 1 oktober spreuken op op ramen van openbare gebouwen en etalages van handelaars. Geen verkiezingsslogans, maar fijne woordspelingen, deugddoende boodschappen en quotes om even bij stil te staan. Met deze spreuken willen de lokale besturen bij hun inwoners een instant glimlach opwekken en hen een goed gevoel geven.

Dat het niet altijd even goed gesteld is met de geestelijke gezondheid van de Vlaming weten we al langer. 1 op 4 Vlamingen krijgt zelfs ooit te maken met ernstige psychische problemen. Maar of het nu gaat over een tijdje niet goed in je vel zitten of psychische stoornissen, mensen durven het moeilijk ter sprake brengen. Er rust nog altijd een taboe op alles wat met geestelijke gezondheid te maken heeft.

10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

Van 1 tot 10 oktober worden in het Waasland tientallen ‘geestelijk gezonde’ acties georganiseerd, naar aanleiding van de tweede editie van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. De acties gaande van wandelingen, workshops, infosessies, dans- en filmvoorstellingen tot een speeddate voor hulpverleners nodigen iedereen uit om stil te staan bij zijn of haar geestelijke gezondheid en die van anderen. 

Spreuken in het straatbeeld

Samen willen de zeven Gezonde Gemeenten dus stappen zetten om het taboe rond praten over hoe we ons voelen doorbreken. Met deze actie willen ze vooral zichtbaarheid creëren en sensibiliseren. Op alle openbare gebouwen in Beveren, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse en Waasmunster zal je de spreuken kunnen ontdekken. Maar ook organisaties, ziekenhuizen, handelaars en vrije beroepen doen enthousiast mee. De spreuken werden afgestemd op het type locatie. Enkele voorbeelden: ‘Als iets niet lukt, heb je niet gefaald maar geleerd’ op de het venster van een school of ‘Het beste medicijn, is 3x daags een complimentje’ bij de apotheker of ‘Als het leven je laat struikelen, maak er dan een salto van’ in de sporthal.

Samen Veerkrachtig

Het taboe doorbreken, kan enkel als we er een wij-verhaal van maken, geven de lokale besturen aan. Niet iedereen slaagt er in om in zijn eentje recht te krabbelen. ‘Samen Veerkrachtig’, het thema van de 10-daagse, verwijst naar het belang van een helpende hand, een bemoedigend schouderklopje. Zorgen voor elkaar, dat is zorgen voor veerkracht.

 

In de media

  • Reportage in Stadstv Sint-Niklaas, ook te zien op TV-Oost: ­https://www.tvoost.be/programmas/sint-niklaas-tv-sint-niklaas-tv-spreuken-in-het-straatbeeld-66377
 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen