Nieuwsbrief
← Vorige
Suïcidepreventie bij de algemene bevolking
Hieronder vind je een overzicht van bestaande methodieken en campagnes die zich richten op de algemene bevolking.
Website Zelfmoord1813.be
De website www.zelfmoord1813.be is de portaalsite en centrale toegangspoort voor
- iedereen die hulp zoekt om met zelfmoordgedachten om te gaan;
- iedereen die bezorgd is om iemand met zelfmoordgedachten;
- nabestaanden na zelfdoding;
- hulpverleners, journalisten, studenten of andere personen met vragen over zelfdoding of zelfmoordpreventie.
Via de website kan je:
- zelf kiezen hoe je hulp wil: via telefoon op het nummer 1813, via chat of e-mail.
- informatie en online tools vinden om zelf aan de slag te gaan om je zelfmoordgedachten onder controle te krijgen, zoals BackUp, On Track Again en Think Life.
- via het Forum je verhaal delen, lotgenoten vinden en anderen steunen.
- verschillende manieren vinden die je op weg kunnen helpen om mensen met zelfdodingsgedachten te ondersteunen (www.mee-leven.be).
- informatie en lotgenotencontacten vinden als je nabestaande bent van iemand die zelfmoord pleegde (www.werkgroepverder.be).
Daarnaast bundelt de website ook de meest recente en wetenschappelijk onderbouwde informatie over de preventie van zelfdoding.
Zelfmoordlijn 1813
De zelfmoordlijn is een gratis en anonieme telefonische hulplijn voor iedereen die worstelt met zelfmoordgedachten. Ook nabestaanden en personen die op de één of andere manier met zelfdoding worden geconfronteerd, kunnen terecht op dit noodnummer. De hulp die geboden wordt is anoniem.
De lijn wordt 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 bemand door vrijwilligers.
Lezing: Zelfmoord in Vlaanderen. Wat ligt aan de basis en hoe kunnen we helpen?
Deze lezing is bedoeld voor een algemeen publiek. Iedereen kan immers een rol spelen in de preventie van zelfdoding. Elke organisatie of vereniging kan deze lezing dan ook aanvragen en aanbieden aan hun medewerkers, leden, sympathisanten of een breed publiek.
De lezing is erop gericht mensen de nodige handvatten te geven om goed te reageren op mensen in hun omgeving die aan zelfdoding denken. Wat zijn misverstanden rond zelfdoding? Hoe kan je signalen van zelfmoordgedachten herkennen? Wat kan/mag je doen wanneer iemand aan zelfmoord denkt? Waar kan je terecht voor hulp of doorverwijzing?
De lezing kan zowel op locatie als online (in de vorm van een webinar) gebracht worden.
Campagne 4 voor 12
De campagne ‘4 voor 12’ wil de brede bevolking sensibiliseren om alert te zijn voor signalen van psychische kwetsbaarheid en om met die signalen aan de slag te gaan. De campagne wil mensen aanmoedigen om er te zijn voor elkaar en om psychische problemen sneller op te merken. Op die manier worden mensen sneller toegeleid tot de juist hulp, zodat ernstige psychische problemen vermeden kunnen worden.
Bestel affiches en flyers om de 4 signalen mee bekend te maken, zodat mensen die het moeilijk hebben sneller geholpen worden.
Campagne Kom Uit je Kop
De Kom Uit je Kop – campagne wil psychische problemen bij mannen uit de taboesfeer halen en mannen (en hun omgeving) aanmoedigen ‘uit hun kop’ te komen en hulp te zoeken op de manier die het best bij hen past. De campagne wil via herkenbare en hoopvolle verhalen, via tips en links, de mentale gezondheid van mannen versterken, signalen beter leren herkennen (ook als omgeving) en de drempel naar hulp verlagen.
Bestel flyers en affiches, bekijk en deel de campagnevideo’s en maak de website bekend.
Info of vragen?
Contacteer info@logowaasland.be of de themawerker Geestelijke Gezondheid
TEL 03 766 87 78