Nieuwsbrief
Symposium "Ben ik te dik?"
Meer dan 1/5 van de jongeren vertoont signalen van eetstoornissen.
Meer dan 1/3 voelt zich te dik, maar is dat meestal niet.
Dit symposium neemt eerstelijnswerkers (huisartsen, psychologen, diëtisten, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, vroedvrouwen, verpleegkundigen, welzijnswerkers, maatschappelijk werkers …) mee in een nieuw stappenplan voor het inschatten van haperend eetgedrag.
Hoe kan je invoegen en het gesprek aangaan zonder je patiënt te verliezen? Wat is normaal haperen en wanneer is er een probleem? Hoe kan je de ernst inschatten en een gepast zorgplan opstellen? Hoe kan je samenwerken met collega’s en context? Hoe kan je de fysische opvolging doen?
In het eerste deel zorgen An Vandeputte (directeur kenniscentrum Eetexpert) en Maura Sisk (huisarts) voor kapstokken en concrete praktijkondersteuning die direct aansluiten bij eerstelijnswerk.
In het tweede deel gaan een huisarts, diëtist, kinesitherapeut en eerstelijnspsycholoog uit het Waasland met elkaar in gesprek. Je leert gezichten en samenwerkingspartners kennen en krijgt ook een voorstelling van nieuw aanbod in de eerstelijnsconventie. De eerstelijnswerkers vertellen hoe zij concreet werken rond preventie, vroegdetectie en gewichtsproblemen. We gaan ook kort in op terugbetaling bij bepaalde trajecten.
Hierna is er een netwerkmoment met standenmarkt en lunch voorzien. Logo Waasland zal ook aanwezig zijn met een stand om het belang van preventie in dit verhaal te duiden. Iedere deelnemer ontvangt een goodiebag met de tools.
Wanneer en waar?
zaterdag 2 maart 2024 in de voormiddag:
9 uur: onthaal met koffie en thee
9.30 – 11 uur: deel 1 zorgtraject rond eetproblemen voor eerstelijnswerkers
11.10 – 12.15 uur: deel 2 panelgesprek 'in de praktijk' met huisarts, diëtist en eerstelijnspsycholoog
12.15 – 13.15 uur: netwerkmoment met standenmarkt en lunch
Paterskerk, Truweelstraat 210, 9100 Sint-Niklaas (bereikbaar met fiets, trein en bus/ betalend parkeren aan het Stationsplein; gratis parkeren Carrefour Vijfstraten).
Doelgroep: huisartsen, psychologen, diëtisten, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, vroedvrouwen, verpleegkundigen/artsen die met kinderen en jongeren werken, welzijnswerkers, maatschappelijk werkers uit het Waasland. MAXIMUM 110 deelnemers.
GRATIS. Inschrijven kan via dit formulier.
Inschrijven kan tot en met 19 februari 2024.
Groei Gezond is een project dat gezonde leefstijl bij alle kinderen en jongeren wil bevorderen. Groei Gezond wil het stigma dat op gewicht rust omzetten in een focus op gezondheid en groeithema’s waar jongeren mee worstelen normaliseren en hen hierbij ondersteunen. Meer info vind je op www.sint-niklaas.be/groeigezond